Barbezieux.

De barbezieux is een oud frans hoenderras, welke moeilijker en moeilijker te vinden zijn. Ondanks zijn compacte uiterlijk heeft dit kippetje toch nog aardig wat vlees op de botten.
De volwassen hennen kunnen tot drie en een halve kilo wegen, en de volwassen hanen tot vier en een halve kilo. Dat is niet mis he?
Ook legt deze hoender grote eieren, kaliber XXXL zullen we maar zeggen. Afhankelijk van de leeftijd van de hen, en de omstandigheden legt ze eieren van 70 tot dik in de 90 gram. Bij mij leggen ze er geregeld van rond de 100 gram en dat zijn dan geen dubbeldooiers. Maar wel lekker zulke dikke eieren, mmmmm.
Ik ben al een paar jaar bezig om dit mooie dier verder terug te selecteren naar de standaard. Een hele uitdaging, maar het geeft een zeer goed gevoel om deze glanzend zwarte dieren met bloedrode kammen en lellen dan te zien scharrelen in je tuin. De hanen met de kam fier en hoog gedragen, de hennen met een speels omgevallen kam waar ze dan nog nieuwsgierig onder vandaan rondkijken.
HOME